Domkirken

Her finder du mere om Domtårnet, en kopi af Jellingstenen og DomUnder.

Domkirken og dets tårn, beliggende midt i byen, er det mest iøjnefaldende historiske vartegn i byen. Lad dig imponere af den flotte gotiske arkitektur med store hvælvinger, farverige blyindfattede ruder og spidse spirer. Træd indenfor og se de flotte statuer, hvoraf mange er beskadiget og nogle mangler hovedet. Det er sket under ’beeldenstorm’, et oprør i 1566, hvor protestanterne gjorde opstand mod det katolske styre og kirkens overdådige rigdom.

  • Den største afstand mellem gulv og hvælvingen er 32 meter. Loftet er 8 meter, så kirken er 40 meter høj.
  • De blyindfattede ruder blev indsat i 1926 og 1936, da der var råd til dem. I den katolske tid var der flere farvede vinduer.

Nyd en stille stund i Pandhof-haven ved kirken. Det dufter af friske krydderurter og du kan høre vandets rislen i springvandet. Den øverste del af statuen her forestiller en tidligere kannik. Haven er tilgængelig ma-fr kl. 10-16, lø-sø kl. 10-17.

Utrecht er kendt for det 112 meter høje Domtårn, der oprindeligt var en del af domkirken, og blev stående da kirkeskibet blev ødelagt af en voldsom tornado i 1674. Markeringer i brostenene angiver, hvor den forsvundne kirke stod.

Historie

Domkirken ‘Dom’ er en markant gotisk kirke midt i byen. På dette sted lod kejser Claudius bygge et slot på Rhinens bred omkring år 50 e.Kr. Slottet blev forladt og i år 690 anlagde den angelsaksiske biskop Willibrord et gejstligt centrum her og blev stedet det religiøse centrum for det nordlige Nederlandene. Allerede den 2. juli 1122 fik Utrecht bystatus og kunne borgerne nu bygge en mur omkring byen. Den nuværende domkirke blev påbegyndt i 1254 som katedral for ærkebispedømmet Utrecht og viet til Sint-Maarten. Men det blev vanskeligere at drive handel i byen, idet sidegrenen af floden, som løber gennem byen, blev mindre dyb som en følge af en dæmning ved byen Wijk bij Duurstede. Men handelen flyttede til Amsterdam i omkring 1300. Til 1580 har kirken været katolsk, herefter reformeret, og fra 2003 protestantisk.

Udforsk byens historie i Utrechts Archief, hvor du kan opleve byen gennem tiderne. Det kan anbefales, også for dansktalende børn!

Praktisk information

Åben: 7 dage om ugen. Fri adgang.

I vinterhalvåret: ma-fr kl. 11-16, lø 11-15.30, sø 12.30-16. I sommerhalvåret: ma-fr kl. 10-17, lø 10-15.30, sø 12.30-16.

Adresse: Achter de Dom 1.

Afstand til: Domtårnet (30 m), Jellingstenen (10 m), Oudegracht (100m), Utrechts Archief