Alkmaar

Alkmaar ligger 45 km fra Amsterdam og er kendt for sit berømte ostemarked, som afholdes hver fredag fra kl. 10-13 fra april til september. Jeg var selv overrasket over det show, ostehandlerne giver. Det er en unik oplevelse, må jeg sige. Det giver et godt indblik i, hvordan oste blev bedømmet, båret til vægten og tilbage til køberen i de sidste århundreder. Alkmaar havde allerede en ostevægt i år 1365. I 1593 blev ostebærernes rettigheder og forpligtelser fastlagt skriftligt og drives markedet af ostebærernes laug, eller kaasdragersgilde, som holder de gamle regler i live den dag i dag. Ostemarkedet i Alkmaar oplevede et betydeligt boom i det 16. og 17. århundrede på grund af landindvindingen og derfor blev Waagplein udvidet flere gange for at klare den stigende handelsmængde. 

Ostefaderen er laugets vigtigste mand, chefen. Han har en orange hat på og går oftest med stok. Sætterne (zetters) er dem, der stabler 2400 oste på torvet tidligt om morgenen. Kl. 10 kan man høre klokke og så starter inspektørerne med at banke på ostene. Med et ostebor tager de en ’stikprøve’ og vurderer ostens fedtindhold. Efter at den er godkendt, kan der forhandles om prisen. Det sidste håndtryk lukker aftalen. Ostebærerne (kaasdragers) er iført hvide arbejdsdragter og farverige hatte. De transporterer ostene til vægten og senere til købernes køretøjer. I Waag-bygningen bliver ostene vejet af en såkaldt taskemand. Det er ham, der står for inddrivelsen af pengene. Den såkaldte waagmeester fører tilsyn med vejningen. Kasterne (ingooiers) sørger for at de usolgte oste bliver læsset på vognene igen ved 13-tiden. De kan genkendes ved deres beige arbejdstøj. Under hele showet går der piger rundt i folkedragter og sælger Beemster-ost til en rimelig pris.

Seværdigheder i Alkmaar

Ostemuseum. Direkte på torvet i den bygning, hvor ostemarkedets oste vejes, holder det hollandske ostemuseum til. Her lærer du alt om produktion af mælkeprodukter gennem tiderne, ost og smør fra ko til bord. Samlingen indeholder bl.a. historiske genstande og malerier af kvinder iført folkedragter. Der vises også en interessant film på engelsk om historien bag Alkmaar og byens industri. Adresse: Kaasmuseum, Waagplein 2, www.kaasmuseum.nl. Pris voksne: € 6 (2023), børn: € 2,50.

Waag-bygningen huser også Alkmaars turistkontor, hvor du kan få alle nødvendige oplysninger om byen og fx vandreture. Du kan roligt afsætte en hel dag til at få et godt indtryk af byen.

Huset med kuglen. Huset er opført i træ, det vides ikke hvornår. Historien går at en spansk kanonkugle ramte huset i 1573. Den blev senere sat ind i gavlen. Husets etager er forskudt, hvorfor ejeren skulle betale mindre i skat. Adresse: Appelsteeg 2.

Der skulle også befinde sig en lille skjult remonstrant-kirke, hvor de troende kom sammen i smug. Fra gaden af kan man kun se porten med et flot gitterværk og lampe. Prøv om du kan finde den. Adresse: Fnidsen 37.

Har du ikke lyst til at gå mere, så er det en god ide med en rundfart i Alkmaar. Afgang er afhængigt af vejrforholdene og antallet af passagerer. Turen varer 45 minutter. Afgang for det meste hver hele time fra kl. 12-16. Adresse: De Mient – ved Waagplein. Pris voksne: € 8,50 (2023), børn: € 6,50. Og for de mere aktive blandt os kan man leje en kano eller kajak og udforske byen fra vandet. På den måde kan du sejle gennem de smallere kanaler, hvor de større både ikke kommer. En skøn måde at opdage Alkmaar på i dit egen tempo. Alkmaarse Bootjes Verhuur, Geestersingel 15A.

Kooltuin er en lille perle midt i byen, som ligner Venedig. Om sommeren er der nogle gange café/terrasse, hvor du kan sidde og hygge dig.

Ølmuseum De Boom. Det siger sig selv, ik? Med eller uden ølsmagning. Adresse: Houttil 1. Åbent: to-fre-lø fra kl. 12-17.

De Visbanken / Vismarkt / Platte Stenenbrug. Her blev der holdt fiskemarked, men nu er der især hyggelige udecaféer om sommeren. / Rådhuset er også en flot bygning, som blev opført fra 1509. Hvis du er heldig, kan du se et forelsket brudepar udenfor. Langestraat 97.

Alkmaar gågade Laat

Beatles museum i Alkmaar (beliggende mellem banegården og den indre by) er det største Beatles museum i verden! Nyd audio-optagelserne i et specielt dertil indrettet rum, tag et billede på Abbey Road eller foran en kæmpe udgave af Sgt. Pepper plakaten. I en mindre del af det store museum vises der en Elvis samling. Adresse: Pettemerstraat 12A. Åbent: ons til sø fra kl. 11-16.30.

Parkering i Alkmaar. Jeg var meget glad for det rummelige og billige P-hus Parkeergarage De Kwakel, Oosterweezenstraat 4.