Beemster

Omkring 1605 havde Amsterdam brug for et større landbrugsområde. Private investorer begyndte at dræne Beemster-søen ved hjælp af 43 vindmøller, som pumpede vand ud i havet i 7 år. Der opstod en kog (polder på hollandsk) på 72 kvadratmeter 3,5 meter under havets overflade. Desværre viste det sig, at jorden var for våd til landbrug. Men den var perfekt til køer og græs, og dermed til fremstilling af oste. Næsten en tredjedel af Holland består af lavtliggende græsarealer, der ikke kan omlægges til andre afgrøder. Derfor dominerer kvægavl.

Beemster har historisk relevans og den oprindelige struktur i området er i stor grad intakt, og derfor blev hele Beemster-kogen optaget på UNESCOs verdensarvliste i 1999. Kogen har bibeholdt sit oprindelige ternede landskab af velorganiserede marker, veje, kanaler, dæmninger og bygninger udlagt efter de gamle planlægningsprincipper. Et net af kanaler løber parallelt med nettet af veje.

Beemsterost

Cono Kaasmakers blev stiftet i 1901 og er producent af ostemærket Beemster. Ostene er håndlavet og modnet fra 1 til 24 måneder. Nogle har en rig smag og en fast struktur, mens andre er nøddeagtige og cremede. Jorden i Beemster-regionen indeholder blåler med mineraler, som giver græs med særlige kvaliteter og fed, sød og blød mælk fra de fritgående køer. Deres butik kan besøges ma-lø kl. 8-16 på Rijperweg 20, Westbeemster.

Mølle De Nachtegaal

Du kan besøge den eneste kornmølle De Nachtegaal i Beemster og købe økologiske varer hver lørdag fra 10-16. Møllen blev opført i 1669, men blev renoveret og flyttet 50 meter i 2011. Adresse: Hobrederweg 4, Middenbeemster.

Landsbyen Middenbeemster

Det hyggelige Middenbeemster er den ældste landsby i Beemster. Torvet stammer fra 1610, kirken fra 1623 og har siden da været områdets centrum. Turistkontoret på Middenweg 185 har åbnet tirsdag til søndag fra kl. 10.30 til 14. Her kan du bl.a. få detaljerede cykelkort over området. Husk også at købe billetter til Beleef De Beemster Experience, som er en enkel men fantastisk multimedierejse om Beemsters historie gennem tiderne. Her lærer du alt om tørlægningen. På samme adresse i haven finder du også en kopi af en brønd-gasinstallation fra 1895, som hører til landbrugsmuseet Westerhem.

I Betje Wolf museet hører du mere om den feministiske forfatter, som levede i 1700-tallet.