Bavo-kirkerne

Den protestantiske St. Bavo-kirke eller Grote Kerk (store kirke) er centralt beliggende i Haarlem. Den blev oprindeligt opført omkring 1370 og var dedikeret til St. Bavo, der er skytshelgen for Haarlem. Kirken blev udvidet og renoveret flere gange i løbet af årene, og den fik sin nuværende gotiske form senere. Den er et fremragende eksempel på hollandsk gotisk arkitektur med en imponerende facade med to høje tårne, og dens indre rum har flotte hvælvinger, stenudsmykninger og et stort kirkeskib. Kirken huser et af de største og mest imponerende Müller-orgler i verden (som blev restaureret af danske Marcussen & Søn orgelbyggeri i 1961) og er blevet brugt til koncerter og optagelser af berømte musikere. Bavo-kirken bruges også til koncerter og kulturelle arrangementer på grund af dens gode akustik og atmosfære.

Adresse: Grote Markt 22. Åbent ma-lø kl. 10-17, adgang € 4 og unge fra 13-16 år € 2. foto

Den katolske St. Bavo-domkirke eller katedral ligger lige uden for centrum. Den er yngre, og blev færdig i 1930 og som paven udnævnt til basilika. Det er den næststørste kirke i Holland. Den har 12 store og små tårne og kuplen er 65 meter høj. Den er opført i neogotisk, neoromansk og jugendstil med stilelementer fra den Amsterdamske skole og Berlage med pragtfulde glasmosaik vinduer. I krypten under domkirken er der et museum med særlige kunstskatte.

Adgang inklusive billetter til tårnet (som kan fås ved kassen) er € 7,50 (2023). Adresse: Leidsevaart 146, Haarlem. www.koepelkathedraal.nl