Tulipanløg

Dyrkning af tulipaner

Blomsterløgene plantes i efteråret. Jorden bliver herefter overstrøet med halm for at beskytte løgene mod frosten. De fleste blomster dyrkes primært grundet deres løg, ikke blomsten, og efter blomstringen skæres hovedet af, som bruges til bl.a. blomsterbuketter. I juli graves blomsterløget op, hvorefter de sorteres efter størrelse. De store bliver solgt og de små genplantes.

I starten af sommerferien er der mange sæsonarbejdere og skolebørn der ’piller løg’. Det har jeg selv også gjort i sin tid. Skal blomsterne brede sig i tæpper, så kræver det at de efter blomstringen får tid til at trække kraften fra de grønne blade tilbage i løget, hvor det oplagres til næste forår. Derfor graves planten op, når den er afblomstret og skal de små sideløg pilles fra. Det er dem, der sættes i jorden igen. Herefter bliver løgene desinficeret i de store skure, der er karakteristiske for området. De forhandles på auktionerne i Rijnsburg og Aalsmeer.

Hvad er de bedste løg?

Der findes forskellige talangivelser på posen, som fortæller om omkredsen på løget. Store løg er 12-14 i størrelse, små løg 8-10.

De forædlede sorter, hvis store løg indeholder mest oplagsnæring, energi og vand, giver dermed de største og flotteste blomster. Her kan man vælge mellem blomsterhoveder med striber, krøller og fryns. Du kan dog ikke regne med, at de altid kommer op igen næste år.

Modsat store løg bliver små botaniske løg, som er de vilde arter, ikke høje og er blomsterne mindre. Men de kommer igen år efter år og behøves ikke at tages op. Og de kan sprede sig til et helt blomstertæppe. Der kan skelnes mellem enkle/dobbelte og tidlige/sene tulipaner. Med de rette valg af løg kan blomstringen strækkes over flere måneder med start i marts og afslutning i juni.

  • Holland er verdens største tulipanland med 9.000 hektar blomstermarker, som tilsammen frembringer ca. 3 milliarder løg.

Tulipanmanien

Clusius var en botaniker i Hortus Botanicus i Leiden i 1593. Han medbragte et par tulipanløg fra Wien, som han havde fået af Østrigs ambassadør i Tyrkiet, Ogier Ghiselin de Busbecq. Han eksperimenterede med løgene, og de viste sig at gro godt i den fugtige og sandede jord i det vestlige område i Holland. Mange rige blev så besat af denne smukke, nye blomst, og det gjaldt om at have de flotteste haver med de fineste tulipanbede. Flere og flere blev lokket til at handle, og priserne steg. Da løgene blot kunne handles fra juni til oktober hvor de ikke var i jorden, var handelen underlagt en vis usikkerhed som også medvirkede til at drive priserne i vejret. Man begyndte også at handle med fremtidig høst, en af historiens første future-handler. Og man købte løg af folk, man vidste ikke havde dækning for dem, men efterfølgende måtte købe dem hos andre. Folk blev inddraget i stigende grad, at nogle solgte hus for at kunne deltage i handlen. De blev en kostbar handelsvare, og da tulipanmanien nåede toppen i februar 1637 blev nogle tulipanløg solgt for over end de tidobbelte af årslønnen til en faglært. Perioden som ledte til børskrakket regnes som verdens første spekulationsboble eller finanskrise.

Sorten Semper Augustus var hvid med røde flammer. Et løg, der i 1624 kostede 1.200 floriner, var steget til 10.000 floriner i 1637.

Efter crashet fortsatte tulipandyrkningen i Europa i et mere behersket tempo, og i slutningen af 1700-tallet viste optegnelser, at man havde fremdyrket 800 navngivne sorter fordelt på 16 klasser. I 1800-tallet fokuserede man især på at skabe nye hybrider af papegøjetulipanen, der er kendetegnet ved sine fjerlignende kronblade. I 1900-tallet blev der dyrket flere sorter efter indviklede krydsbestøvningsprocesser