Sirupsvafler

Typisk hollandske sirupsvafler!

Stroopwafels, som de hedder her, blev først skabt i byen Gouda i det 18. århundrede. Oprindeligt var de lavet af rester af dej, som blev presset sammen og fyldt med sirup. Nu bliver de lavet af to tynde lag bagværk, som typisk er lavet af en blanding af hvedemel, sukker, smør/margarine, æg, salt, mm. Dejen rulles ud og steges i et varmt vaffeljern, som giver vaflerne deres karakteristiske mønster og sprødhed. Fyldet er dog ret sødt og kan godt klistre til tænderne. Sirupsvafler serveres lune på markedet, men de kan sagtens spises kolde.

De kan fås i forskellige smage og størrelser. Nogle forretninger i Amsterdam og Gouda tilbyder sirupsvafler med forskellige fyld, såsom chokolade, karamel, vanilje, eller nødder, der tilføjer ekstra smag og tekstur til denne lækre godbid.

Sirupsvafler kan fås i supermarkederne, men også typisk på markedet i næsten alle byer. Populære butikker i Amsterdam er Van Wonderen på Kalverstraat 190 (meget dyr), Melly’s Stroopwafels bag Nieuwekerk, Lanskroon Tearoom på Singel 385. Og så er der Rudi’s på Albert Cuyp-markedet!

Ernæringsværdi pr. 100 g. – KJ 1948 / Kcal 465 – Protein 4,3 g – Kulhydrater 69,8 g – Sukker 28,4 g – Fedt 18,3 g heraf mættet 9,4 – Fibre 0,9 g – Salt 0,92 g – Vitaminer 0,0 g