Gouda

Say cheese! Gouda i Holland er kendt for mere end bare ost. I denne historiske by kan du opdage og opleve hvordan det er i en typisk hollandsk by med en livlig atmosfære og smukke bygninger. Gouda har en kompakt bymidte, som du nemt kan udforske til fods. Tag på det traditionelle ostemarked om sommeren for at se, hvordan osten engang blev handlet. Det at gå rundt i byen er en oplevelse i sig selv. At gå langs kanalerne og se de små broer er en spændende og anderledes oplevelse. Du vil se gamle pramme på kanalerne, og statuer og gamle pakhuse. Et perfekt sted, hvor du roligt kan fare vild i de gamle gader og herefter slå dig ned på Markt for at få en kop kaffe med æblekage eller måske en stroopwafel (sirupsvaffel).

Gouda

Seværdigheder i Gouda

Markt og Waag. Hver torsdag i april til august er der ostemarked foran vægthuset Goudse Waag fra kl. 10-12.30. Dette historiske bygningsværk fra 1668 blev engang brugt til at veje oste og andre varer over 10 pund, som der skulle betales afgifter for. Nu afholdes der ofte øl-, vin- og ostesmagninger, som du skal bestille billetter til i forvejen. I dag huser Waag et ostemuseum, hvor du selvfølgelig også har mulighed for at købe ost og alt tilbehør. // Adresse: Markt 35. Åbent fra kl. 10-16/17. www.GoudseWaag.nl.

Den indre by bugner med butikker der bl.a. sælger Goudaosten. På markedsdage kan markedspladsen være meget hektisk, så det kan være en god ide med en runde omkring kirken, hvor der er mere roligt.

Læs mere om Gouda-ost, typer Gouda-ost og fremstillingen her.

Rådhuset i Gouda har en imponerende facade og indretning og er et af Hollands ældste gotiske rådhuse. Byggeriet blev afsluttet i 1450 efter at en brand ødelagde det tidligere rådhus. Gennem årene har det gennemgået flere restaureringer, fx i 1692 og lige efter anden verdenskrig. Statuerne ved indgangen og klokkespillet er fra 1960. Selvom det ikke længere fungerer som det primære rådhus, bruges det stadig til ceremonielle formål som bryllupper og officielle modtagelser. Fra 2026 bliver det også åbnet for besøgende.

Hvis du er i Holland 2. eller 3. fredag i december, kan du opleve Gouda bij Kaarslicht. Det er et flot syn, når de tusindvis af lys tændes i det store juletræ på Markt. I de fleste vinduer i byen tændes der levende lys og i Sint Jans-kirken er der julemarked. Man kan rundt omkring få varme drikke, som gløgg og varm chokolade med rom.

Sint-Jan kirke. Denne imponerende kirke er kendt for sine store glasmosaikvinduer kaldet ”Goudse glazen”, der kan dateres tilbage til 1530-1603. De tilbyder dig et unikt kig på historien. Vinduerne kommer fra en begivenhedsrig periode i hollandsk historie: renæssancen og reformationen og det hollandske oprør mod kongen af Spanien, og det ses i vinduerne. Da kirken overgik i protestantiske hænder under oprøret i 1573, blev altre og helgenstatuer fjernet, men glasmosaikken blev skånet. // Adresse: Achter de Kerk 2, indgangen befinder sig under tårnet. Åbent: ma-lø kl. 10-16 og til gudstjenesterne om søndagen.

Gouda Noodgodsbrug – Gouda har nogle charmerende kanaler, så tag dig tid til at slentre langs vandet og nyde den pittoreske udsigt

Gouda Cheese Experience. Tag Mælkevejen på en interaktiv rejse gennem det gule univers. Varighed 60-90 minutter. Her kan du virtuelt malke en ko, selv vende en ost, få mere at vide om handlen med ost på markedet, og selvfølgelig får du smagsprøver på Gouda-oste. Billetten kan kombineres med adgang til sirupvaffelfabrikken. Anbefalet alder: 4 og opefter. // Adresse: Agnietenstraat 21. Åbent alle dage kl. 10-17. Parkering: Nieuwe Markt.

Ud over oste, var Gouda også kendt for produktion og eksport af piber fra 1666-1820. Omkring 1850 blev jernbanen til Utrecht færdig og blev Gouda for alvor en industriby, der producerede og blev kendt for sine stearinlys (1853) og sirupsvafler.