Domtårnet

Utrecht er kendt for det 112 meter høje kirketårn, der oprindeligt var en del af domkirken, og blev stående da kirkeskibet blev ødelagt af en tornado i 1674. I dag står tårnet stadig adskilt fra tværskibet og koret. Før den tid var tårnet og kirken ikke rigtigt forbundet med hinanden. Der var en bro mellem de to dele med biskopkapellet.

Udsigten heroppe fra er fantastisk. Lad stilladset ikke forhindre dig i at besøge Domtoren, da udsigten stadig er den samme. Og sørg for at du har fornuftige sko på, da der er 465 trappetrin helt op til toppen.

Historie

Domtårnet blev færdigt i 1382. I 1505 lavede klokkestøber Geert van Wou de 13 imponerende klokker, som hænger halvvejs til toppen. Klokkerne, som alle har et eget navn og en anden klang, vejer over 30.000 kilo. Brødrene Hemony leverer 35 klokker til tårnets nye klokkespil. I 1674 bliver tårnet separeret fra resten af kirken. Brudstykkerne ryddes først op i 1826, hvor Domplein opstår. I 1836 renoveres tårnet, hvorefter det igen renoveres i perioden 1901-1930. Tårnespidsen får et nyt tag, bliver 112 meter højt, og Domtårnet får en ny modtagelsesbygning med flot trappeopgang. Ny renovering til 2024.

En lille historie

Der var engang en student, som var medlem af studenterforeningen Unitas. Han havde det ikke særlig godt og havde depressive tanker. Til sidst besluttede han sig for at springe ned fra tårnet. Og det gjorde han. Tro det eller ej, men han landede altså oven på en anden student fra studenterforeningen USC, som døde på stedet. Og nu må studerende som er medlem af Utrechtsch Studenten Corps ikke passere under Domtårnet, de skal gå udenom, for at undgå at en sådan tragedie sker på ny.

Praktisk information

Åben: Hver dag kl. 10-17.

Billetter kan købes online eller hos turistinformationen på Domplein. Tårnet kan kun besøges i kombination med en guidet rundvisning herfra, som varer 1 time.

Der er guidede rundvisninger med brug af elevator, så alle kan komme helt op. Periode marts – september, pris € 15.

Pris (i 2024): voksne € 13,50, studerende/børn € 8,50, 0-3 år fri adgang.

Adresse: Domplein.