De Haar slot

Kasteel De Haar er et eventyragtigt slot vest for Utrecht, som er kendt for sin overdådige indretning og velplejede haver. Her kan man sagtens tilbringe en halv dag eller mere! Hvad kan man se i De Haar slot? Du vil blive imponeret over den centrale hal, som blev overdækket i 1912. Den gotiske hal med kæmpe søjler og buer er flot pyntet med mormor statuer og et guldbelagt loft. I spisesalen blev der dækket bord til op til 34 gæster. Gæstfrihed var i højsædet, og derfor er denne sal en af de fineste og festligste i hele slottet. Biblioteket har kun 1 bogreol, og det dyre leksikon blev solgt på Christie’s i 1998 for at kunne betale for en del af renoveringen af slottet. I riddersalen fik gæsterne serveret petit fours, sandwiches og te, og om aftenen fik de herrer en drink og en cigar her. De adelige holdt mange fester og baller i den fine balsal. En etage højere finder du mange soveværelser med hver deres historier. Personalet, som arbejder her nu, kan fortælle dig mere om restaureringen, hvilke kendisser har overnattet på De Haar (Coco Chanel, Georges Pompidou, Maria Callas) og andre spøgelseshistorier. I kælderetagen er der flere køkkener med flotte fliser og kobber kedler, og et slagteri hvor personalet tilberedte de lækreste franske måltider.

Slotsparken er et skønt sted at gå tur. Her kan du udforske de grønne områder, engelske og franske stilhaver, snoede stier, springvand, en labyrint og andre landskabselementer.

Til sidst kan du få varm kakao eller en læskedrik eller øl i restauranten ved indgangen til parken, Stalplein, som er åbent fra kl. 9.30-17.30.

Historie: Slottet blev angiveligt bygget i det 13. århundrede. I 1400-tallet gik slottet over fra slægten De Haar til familien Van Zuylen. Det blev ødelagt i 1482 og genopbygget igen, men var næsten ødelagt og forladt i slutningen af 18-tallet. Da arvede baron Etienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar slottet og blev forelsket i Hélène de Rothschild. Den ene var katolsk og den anden jødisk, men de giftede sig alligevel uden deres forældres tilladelse i 1887. Baronen ønskede at genoplive slottets tidligere storhed og gennemførte en omfattende renovering. Det skulle være storslået og imponerende, og inkluderede mange rum for at imødekomme aristokratiske og sociale aktiviteter. Han hyrede Pierre Cuypers, som også står for Rijksmuseum og stationen i Amsterdam, lod slottet genopbygge efter de forhenværende slots konturer i neogotisk stil. Efter deres død blev slottet overdraget til en nonprofitorganisation Stichting Kasteel de Haar med det formål at sikre at det forblev bevaret og kunne nydes af besøgende.

Adresse: Kasteellaan 1, Haarzuilens. Parkeringsplads overfor slottet. Åbent kl. 11.00-16.30 (slot) og kl. 9.00-16.45 (park). Priser: voksne € 19, børn € 12,50 (2023). / Slottet er ikke tilgængeligt for kørestole, rollatorer og børnevogne. Opdag hvad slottet har at byde på med Kasteel De Haar-appen.