En lokal guide

Oplev Amsterdam som en lokal, og besøg de her kvarterer i Amsterdam.

De 9 Straatjes og Haarlemmerstraat

De 9 Straatjes sydvest for Dam og Haarlemmerstraat vest for hovedbanegården er områder med masser af små selvstændige butikker med et stort udvalg af design, vintage, smykker, souvenirs og gimmicks, som er meget mere kendetegnende for Amsterdam end gågaderne Nieuwendijk og Kalverstraat med deres større butikker. Her finder du også kaffebarer, de hyggeligste frokoststeder og enkelte coffee shops. Det er virkelig nogle dejlige gader at hænge ud i.

Tip: Meget populært er Chun Café på Berenstraat 8, men der kan man godt stå i kø i op til en hel time for at få et stykke ristet briochebrød med lækker fyld.

Besøg de lokale markeder

Noordermarkt er der marked mandag morgen og lørdag. Det minder mest om et loppemarked med antikvariske varer, gamle plakater, tasker, tæpper, tørklæder og økologiske produkter.

Albert Cuyp er Europa’s største dagsmarked med ikke mindre end 260 boder med tøj, grøntsager, blomster, lokalvarer, sirupsvafler (prøv dem hos Rudi’s) og meget andet. De handlende er surinamere, indonesere, tyrkere, lokale samt turister, altså ret blandet. Alle kender det. Der står også en statue af hollandsk mest berømte sanger, André Hazes, hvis talent i 1959 blev opdaget da han stod og sang her. Mandag-lørdag kl. 9-17.

Chinatown og Nieuwmarkt

Chinatown i Amsterdam strækker sig over gaderne Zeedijk, Gelderse kade og Binnen Bantammerstraat. Her finder du et godt udbud af asiatiske butikker med små nips, samt restauranter, ikke kun kinesiske, men også fra Indonesien m.m. Det er et multikulturelt område med indflydelser fra østen. Gadeskiltene er på kinesisk. Stormsteeg angives som Shun Fung Lee, et stræde hvor blæsten bringer medvind og succes, og Nieuwmarkt hedder San Kwong Cheong, som betyder nytorv. På Zeedijk kan du kigge ind i det buddhistiske tempel He Hua.

På torvet Nieuwmarkt ligger De Waag, en byport fra 1488. Efter udbredelsen af byen blev en del af kanalen tildækket og opstod der et torv. Om lørdagen er der et hyggeligt marked med økologiske og lokalproducerede varer. // Metrostation: Nieuwmarkt

Red Light District

Mere mod centrum ligger Amsterdams Red Light District (De Wallen) med masser af coffee shops og letpåklædte damer. Området strækker sig fra Oudezijds Voorburgwal i vest til Oudezijds Achterburgwal i øst + omkring kirken Oude Kerk. Du kan sagtens gå rundt her alene om aftenen som kvinde. Jeg har prøvet det mange gange og følte mig aldrig utryg ved det. Men vær dog forsigtig med at tage billeder.

I Warmoesstraat er der en blanding af både typisk hollandske og udenlandske caféer og restauranter og butikker. I 80-erne var dette et skummelt område med en livlig handel med narkotika, men det har ændret sig.

Det jødiske kvarter

Tag ind og besøg det jødiske museum, hvor du kan lære mere om jøders kultur, tro og historie. Du kan sagtens tilbringe en hel dag her. Museet fortæller om jødernes tilflugt i Amsterdam og deres forholdsvis friere liv her end i andre byer. Hør deres musik, se deres spisevaner. Den portugisiske synagoge på den anden side af vejen, biblioteket Ets Haim, det nationale holocaust museum og Hollandse schouwburg er også del af museet. Adresse: Amstelstraat 1. Metrostation: Waterlooplein.

150 meter derfra ligger Holocaust monumentet, som stod færdigt i september 2021 og er bygget specifikt for at mindes alle de i Holland boende jøder, som blev myrdet under anden verdenskrig. 102.000 sten med navne og alderen på de omkomne. Meget konfronterende!