Lakenhal

Museum De Lakenhal er et museum for billedkunst, historie og kunsthåndværk. Leidens glorværdige fortid fremhæves i 7 samlinger, herunder den hollandske guldalderperiode i 1600-tallet, universitetsbyen, besættelsen of befrielsen af Leiden i 1674, tekstilindustrien, og der kan ses malerier som bl.a. Den sidste dom malet af Lucas van Leyden og Rembrandts Brillenverkoper.

Billedkunst: I den hollandske guldalderperiode fokuserede hollandske kunstnere på det nære, og blev der malet mange motiver af det hollandske landskab. Holland var i løbet af få årtier blevet verdens førende søfartsnation og malerier med søslag fik en fremtrædende plads inden for billedkunsten. Jan van Goyen var en af dem, der tog sig af de mere idylliske scener fra floder og kanaler med fiskerbåde. Jan Vermeer var en fremtrædende repræsentant for malere af borgermiljøer. Jan Steen benyttede sig af anekdoten i sine fremstillinger, og i Frans Hals’ gruppeportrætter af borgervæbninger ser man også samfundsstrukturen. Den træffende personkarakteristik og fokus på malerisk og stoflig behandling var ikke kun karakteristisk for Hals’, men også Rembrandts værker. Rembrandt spændte over flere genrer, fra portrætter og landskaber til religiøse emner. Han var meget kendt for sin clairobscur-stil, som var særlig værdsat i 1600 tallet.

Tekstilindustrien: Museet er indrettet i en tidligere klædehal fra ca. 1640. Leiden voksede stærkt i den tid på grund af den omfattende uldvævning [laken]. Byen blev et centrum for kultur, kunst og videnskab, og Leiden var internationalt kendt for kvaliteten af de kvalitetsstoffer, der blev produceret i byen og vurderet i Lakenhal. Et århundrede senere fulgte økonomisk nedgang og klædeindustriens tilbagegang.

I 1572 sluttede Leiden sig til oprøret mod Spanien og i 1573 blev den belejret af en spansk hær. Trods pest og hungersnød holdt den ud et år, indtil oprørshæren gennembrød digerne, så omegnen blev oversvømmet og spanierne drevet på flugt. Her kan det ses at borgmesteren Van der Werff ofrer sig selv til fordel for Leidens sultne borgere under besættelsen.

Praktisk information:

Adresse: Oude Singel 32

Åbent: ti-sø kl. 10-17. Priser i 2024: voksne € 16, børn til 18 år gratis.
Nærmeste P-hus: Lammermarkt