Brielle

Brielle er en charmerende lille by med 17.000 indbyggere omgivet af volde sydvest for Rotterdam – mod Maasvlakte.

Brielle

Historieinteresserede kan kigge århundreder tilbage i tiden i den gamle befæstede by, hvor der er over 400 nationale monumenter og mindesmærker! Det mest iøjnefaldende er volden omkring centrum. Langs hele volden findes i alt 9 bastioner og 5 raveliner, som blev restaureret og bragt tilbage til den oprindelige stand i 1972. Byen har en lille lysthavn, butikker, restauranter og caféer hvor du kan nyde en bitterbal og en Briels natje. Det kan anbefales at tage en byvandring og beundre de smukke, gamle huse.

Brielle byder også på masser af aktiviteter ved søen Brielse Meer. Her kan du bade, surfe og leje en sejlbåd som du kan sejle gennem den historiske by med. Der er selvfølgelig også mulighed for at vandre og cykle i det naturskønne område.

Lidt historie

Den Briel, som byen engang hed, var centralt beliggende. Nederlandene var blevet en del af Spanien i 1555 under kong Filip 2. Filip skabte en ny kirkelig inddeling og skærpede forfølgelsen af protestanterne. I 1566 gennemførte calvinisterne en billedstorm i hele landet. Kongen sendte hertugen af Alba for at nedkæmpe oprøret. Albas hårde fremfærd øgede blot modstanden, hvilket førte til starten af Firsårskrigen. Brielle blev befriet af geuserne den 1. april 1572. Det var først herefter at De Forenede Nederlande blev dannet. Festen fejres stadigt hver 1. april med en iscenesat blodig kamp, og masser af glade, udklædte folk på gaden!

Seværdigheder i Brille

Historisk museum, Markt 1, www.historischmuseumdenbriel.nl/en/

St. Catharijnekerk, St. Catharijnehof 1, www.debrielsedom.nl. Kirken var katolsk indtil 1572, herefter protestantisk. Statholder Vilhelm 1., leder af den nederlandske revolte, blev gift med Charlotte de Bourbon i kirken i 1575.

Krudthuset fra 1654, lige uden for volden.