Zaanse Schans

Zaanse Schans er et område til bevarelse af historisk kulturarv, som minder noget om et friluftsmuseum, men nogle af husene er beboede, så området ikke kun besøges af turister. Det er et af de mest besøgte byer i Holland med omkring 2 millioner besøgende om året.

Området er hjemsted for traditionel arkitektur fra 17 og 1800-tallet, herunder flere vindmøller på stribe og værksteder hvor træskomagere laver berømte hollandske træsko. Der er flere små museer, som fx en tro kopi af den allerførste Albert Heijn-butik, et bagerimuseum, et gammelt fiskerhus og købmandshus.

Hos ostemageren får du alt at vide om, hvordan man laver ost, og hvad forskellen er mellem en Gouda-ost og en Edammer. Hos træskomageren kan du se, hvordan et stykke træ bliver til fodtøj, og her kan du beundre et af de største træskosamlinger i Holland. Fri adgang. Væverhuset benyttes til at illustrere hvordan man i gamle dage fremstillede stof til mølle- og sejlduge. Der er desuden et bødkerværksted, tinstøberi, likør prøvelokale og en kakaofabrik.

Har du nogen sinde spurgt dig selv, hvor Rembrandt fik sin maling fra? Her spillede farvemøllerne en stor rolle. Møllerne bearbejdede forskellige stenarter og jordfarver, som malerne kunne bruge ved at tilføje linolie. De Kat i Zaanse Schans er verdens sidste farvemølle, som stadig laver farvestoffer og pigmenter. I lageret til venstre for møllen kunne jordfarverne (kalk) tørres i vinden. Kom ind og oplev en helt ny verden. Adgang € 5 for de fleste møller.

Se Zaanse Schans fra vandet og tag med på rundfart med Windmill Cruises. Afgang hver halve time fra kl. 10-16. Varighed 25 minutter. ZaanFerry sejler fra og til Amsterdam hovedbanegård. Pris ca. € 15.

Historie

Amsterdam havde vedtaget et forbud mod savmøller for at beskytte håndværkerne, og derfor blev der etableret mange nye arbejdspladser uden for storbyen ved floden Zaan. Zaanstreek-regionen blev et af de største handels- og industriområder i Europa i 1600-tallet takket være anvendelsen af krumtapakslen i savmøller. Hermed blev vandhjulets drejende bevægelse omsat til en kontinuerlig bevægelse, som gjorde det muligt at save. I 1630 stod 53 ud af 83 hollandske savmøller her. Et århundrede senere blev der årligt bygget 500 store skibe i værfterne! Tre fjerdedele af tidens handelsskibe i Europa var hollandske.

  • Zaanse Schans ligger 18 km øst for Amsterdam.
  • Fri adgang til området.
  • Bus 391 fra Amsterdam CS, 40 min.
  • Togstation Zaandijk-ZS + 15 min. gang
  • Parkering: Schansend 7, Zaandam. Bil: € 12 pr. dag.