Maastricht

Maastricht ligger helt nede i den sydøstlige del af Holland, eller rettere sagt Nederlandene. En charmerende, gammel by med en afslappet atmosfære, som minder om de sydlige lande. Hvad er det der gør Maastricht til sådan en ualmindelig hyggelig by? Det er vel nok det historiske centrum med brostensbelagte gader, små butikker, masser af grønne træer og små torve med fortovscaféer. Byen er lidt svær at finde rundt i pga. de snoede gader, men det gør et besøg jo også til en spændende erfaring.

Maastricht indre by

Den ældre bydel ligger på den vestlige bred, men hvis du kommer med bil er dette underjordiske P-hus på den østsiden af Maas-floden udmærket: Q-park, De Griend 4, € 16 dagkort.

Når du går over broen, befinder du dig med det samme i centrum, et par 100 meter fra det klassicistiske rådhus Stadhuis. På Mosae Forum finder du Museum of Illusions, hvor jeg selv ikke har været, men det skulle være meget sjovt. Jeg ville anbefale bare at gå rundt i byen og gå ind de steder, du tiltrækkes af. Der er så meget at se, masser af små butikker og endnu flere steder, hvor du sidde og slappe af mens du fornemmer dynamikken i byen.

Et af de mange gode torve, hvor man kan det, er Onze Lieve Vrouwenplein. Det lille torv ligger i den ældre del af byen og der befinder sig et utal af caféer og restauranter. Atmosfæren er afslappet. Tag et kig ind i kirken, når du alligevel er der.

Maastricht OLV-plein

En anden kirke, du ikke må snyde dig selv for, er den pragtfulde dominikanske kirke, som ligger lige rundt om hjørnet af Vrijthof-pladsen. Kirken er omdannet til en gigantisk boghandel i tre etager, supermoderne og imponerende. Tag trappen op og nyd synet af de mange bøger, som du måske ikke kan læse, men alligevel er et besøg værd. Det er også det perfekte sted, hvor du i højtidelige omgivelser kan nyde en kop kaffe i boghandlens café Coffeelovers. Hvis du er meget heldig kan du se Skt. Thomas-maleriet fra 1337, landets ældste murmaleri, som bliver belyst et par gange om dagen. / Adresse: Dominicanerkerkstraat 1.

Sankt Servaas-kirken ved Vrijthof-pladsen midt i byen er den ældste kirke i landet og stammer fra det 11. århundrede. Skattekammeret rummer Maastrichts mest værdifulde skatte med gamle objekter, som pilgrimsstave, gravkister, drikkebægre, silkestoffer, malerier og skulpturer. En trappe fører ned til den ældste del, hvor der kan ses murbrokker fra den første kirke og relikvier fra flere helgenkårede. / Adgang € 5 (2023). Adresse: Keizer Karelplein 3.

I den sydlige ende af centrum, ved byparken, finder du Helpoort, somer Maastrichts ældste byport fra 1299. Her føles det som om man er tilbage i middelalderen med de gamle huse, en fæstning og brostensbelagte gader. Bymuren strækker sig fra øst til vest langs med floden Jeker. / Adresse: Sint Bernardusstraat 24. Adgang: ons-sø kl. 11-16.

Bonnefantenmuseum på østbredden er let genkendelig i skyline med sit zinkbelagte runde tag. Museet rummer middelalderkunst med værker af Pieter Brueghel, Rubens og norditalienske malere, samt træskærerarbejder som fx skulpturer, altertavler og sølvgenstande. Den nutidige samling indeholder eksperimenterende værker, og museet byder også på vekslende udstillinger året rundt. / Adresse: Avenue Céramique 250.

Er du blevet træt af at gå, kan du altid tage en sejltur på floden Maas for at se byen fra en anden vinkel. Der er afgange fra Wilhelminabroens vestlige bred. De tilbyder også city tours. / Adresse: Rederi Stiphout, stiphout.nl/en/boattrips.

Et hyggeligt torv i Maastricht om aftenen

Hvis du tilbringer lidt mere tid i byen eller omegnen, er grotterne Zonneberg en spændende oplevelse for hele familien. Dette kompleks af underjordiske tunneller ligger ikke mere end 5 til 10 minutters kørsel fra byen og blev brugt under forskellige perioder af Maastrichts historie. Guidede ture giver dig mulighed for at udforske disse fascinerende underjordiske rum og høre, hvordan de blev brugt til bl.a. til forsvar, beskyttelse og menneskesmugling under Anden Verdenskrig. Gå på guidet opdagelse til fods eller på cykel, og se de senere anbragte tegninger. Der er en chance for at se flagermus. Turen skal bookes i forvejen (vælg slags tur og sprog) via deres hjemmeside. Også tilgængelig for kørestole. Adresse: Slavente 1. Parkering ved hovedvejen.