Katwijk

Katwijk er en skøn, gammel badeby ved havet ca. 10 kilometer vest for Leiden. Byen har 66 tusind indbyggere og ligger ved den gamle Rhins munding. Den mundede til i det 13. århundrede, og fiskerbådene blev herefter trukket op på stranden indtil 1912. Nu bliver den fine, hvide sandstrand brugt til flittige vandreture, ’uitwaaien’ som man kalder det her (føle vinden blæse og glemme det hele), og kan man ligge og sole sig eller spille boldspil om sommeren. Der er rige muligheder for at bade, enten i havet, søen Valkenburgs Meer eller i badelandet Aquamar. Stranden er ikke stejl, men der kan være høfder, som påvirker strømmen. Så husk at læse strandens oplysningsskilte.

Seværdigheder i Katwijk

Katwijk centrum er delvis fornyet i 80’erne. I Princestraat kan du shoppe, spise fisk på restaurant (Viswinkel Schuitemaker) eller ved en kiosk (rå sild med løg), og besøge markedet i sommermånederne (tirsdag fra kl. 11-21, ved Aquamar). Husk at besøge de gamle hvide fiskerhuse lige bag gågaden Princestraat (Schippersdam og Baljuwstraat). Interesseret i kunst? Så kom forbi DunAtelier (Boulevard Zeezijde 31) fra kl. 13.30 til 16.30 fre/lø/sø om sommeren.

Andreaskirke. I året 1480 stod den protestantiske kirke i centrum af landsbyen, men havet tog og nu ligger den ved Boulevarden. Andreas er skytshelgen for fiskere. Åbent tirsdag.

Fyrtårnet Vuurbaak. Er der hejst flag, så er du velkommen til at klatre op ad trapperne på Vuurbaakplein og nyde udsigten fra toppen. Det er det næstældste fyrtårn i landet og er bygget i 1605 og brugt når Katwijks kuttere var ude på havet, indtil 1912. De frivillige er meget villige til at besvare alle dine spørgsmål. Pris ca. 2 euro.

Katwijks Museum (Voorstraat 46) kan varmt anbefales. Der er flotte folkedragter, malerier, samt masser af ting om fiskerlivet.

Turistbureauet VVV Katwijk finder du ved havnen (Prins Hendrikkade). Her finder du også flere restauranter.

Aktiviteter i Katwijk

Nord og mest syd for Katwijk er der flere stier du kan vandre ad. Her befinder sig også Panbos eller Pan van Persijn, et rekreationsområde i klitterne, hvor du kan mødes med vennerne til en picnic, gå ture, lege med børnene, finde resterne af Anlantikwall og bunkers fra krigen. Der ligger også en af verdens sjældne sufi-templer.

Pan Bos Katwijk

Er du til vandaktiviteter, så er dette stedet at være: https://www.surfschool-katwijk.nl. Der er også mulighed for windsurfing på Valkenburgs Meer, hvor du også kan hoppe på et damptog fra smalspormuseet (J. Pellenbargweg 1 i Valkenburg, www.stoomtreinkatwijkleiden.nl).

Eller lej en cykel hos Lemonbike/Nico’s Fietsen/Albert Fietsen/Van Galen Tweewielers, og opdag nabobyerne Noordwijk (Space Expo), Rijnsburg (Spinoza-huset) og Haag/Scheveningen.

Praktisk info om parkering

Parkeringsanlæg i klitterne og på nordboulevarden, € 1,80/time eller € 10 for et dagskort. Blå kantstensparkering maks. 2 timer. Gadeparkering € 3 i timen. I vinterhalvåret er de første to timer gratis.