Møller i Holland! Vindmøllerne i Kinderdijk er en af Hollands mest kendte turistmål. Stedet, som i 1997 blev optaget på listen over verdenskulturarv hos UNESCO, ligger kun 15 km fra Rotterdam. Det er den største koncentration af gamle vindmøller i Holland, 19 i alt. De blev i 1738 bygget for at pumpe vandet ud af Alblasserwaard, det lavtliggende område beskyttet af diger. Før den tid blev Kinderdijk ofte oversvømmet, men indbyggerne lærte at lave dæmninger og pumpe vandet væk i floderne Lek og Noord. Nu er det moderne vandsystemer, der holder vandet væk her.
Tag en fin gåtur langs med kanalen, så du har tid til at nyde alt det du ser undervejs. Det kan være besværligt at cykle i forbindelse med de mange mennesker om dagen. Adgang til området er helt gratis.
Hvis du vil høre mere om Kinderdijks historie, er det en god ide at købe en billet til film i besøgscentret, der samtidig giver dig adgang til to møller, man kan komme ind og besøge. Eller tag på en bådtur langs de flotte gamle møller.
Der står 8 vindmøller på række langs med Nederwaard – de runde opført af sten på den første del af vejen. Længere henne kan du se 8 stråtækte møller langs med Overwaard og en vippemølle, som er kendt som De Blokker og ligger forskudt fra de øvrige. Den kan efter en brand i 1997, hvor den efterfølgende blev genopført, også beses indvendigt.
Historie
Kinderdijk har ofte haft problemer med at holde vandet ude. Der blev gravet brede kanaler [weteringen] for at komme af med overskudsvandet inden for digerne. Det hjalp ikke nok, for vandet steg på grund af flodernes store sandaflejringer på flodbunden. Det krævede nye foranstaltninger for at holde området tørt og i 1738 blev det besluttet at bygge en hel serie vindmøller. Kapaciteten var begrænset, men var lige i stand til at pumpe vandet ud i et vandreservoir, hvorpå det af andre møller kunne pumpes ud i floden Lek ved lavvande.
Kinderdijks oprindelige navn er Elshout, og der er fire forskellige historier om, hvordan landsbyen fik sit nuværende navn. Kinderdijk betyder ”børnenes dige”. Et af dem har sin oprindelse i et folkesagn: I 1421 blev Grote Hollandse Waard ramt af højvande og storm fra nordvest, hvor det hele oversvømmede på nær Alblasserwaard og Dordrecht. Da vandet efter nogle dage sank igen og stormen havde lagt sig, var der nogle mænd, der opdagede en vugge der kom i deres retning. En af dem rakte ud efter den og så at der lå en lille pige i den. Og en kat, der balancerede vuggen ved at bevæge sig fra den ene side til den anden for at undgå indtrængende vand. Barnet blev kørt til Dordrecht, hvor det fik navnet Beatrijs, som betyder den lykkelige. Hun var nemlig et symbol for liv i den svære tid. Der var ingen, der vidste, hvor hun kom fra, det eneste hun ejede var en halskæde i blodkoral og et gyldent kors.
Bag Molenstraat 15, en lysegrå fabriksbygning, stod engang det første kraftværk i Holland. Kinderdijk var den første by i Holland med elforsyning i 1886.
Praktisk information
Overnatter du i Rotterdam, så er det nemmest at tage vandbussen!
Parkering ca € 5. Du skal først køre gennem hele byen Kinderdijk for at komme ud på parkeringspladsen.
På nationale mølledag, anden lørdag i maj, er mange møller åbne for turister. Fra juni til september er møllerne ofte i brug på lørdag eftermiddage på de såkaldte Molen maaldagen. Og i starten af september (7.-12.8.2020) oplyses møllerne smukt om aftenen i en hel uge. Den første eller anden fredag i september afholdes der bondemarked i Kinderdijk.