Rembrandthuis

Den berømte hollandske maler Rembrandt van Rijn boede og arbejdede her efter han flyttede fra Leiden i 1631. Han var en ung mand, gift med Saskia, som var niece til kunsthandleren Hendrick Uylenburgh. I 1639 fik han til opgave at male et af byens private vagtværn, som siden blev kendt som hans største og mest berømte værk: Nattevagten, som hænger på Rijksmuseum.

Museet en rekonstruktion af Rembrandts hus og atelier, som man tror, det må have set ud dengang. Du kan udforske forskellige rum i Rembrandts hus, herunder hans soveværelse, køkken og stuer. Samlingen af værker omfatter nogle af Rembrandts originale malerier, skitser og grafiske værker. Atelieret ligger mod nord, og er derfor perfekt for en maler pga. det mere egale lys. Rembrandt arbejdede dag og nat. Her eksperimenterer han med det dramatiske lysfald og løse penselstrøg, med forskellige teknikker og papirarter. Han laver også over 300 raderinger. Der vises, hvordan de laves!

Adresse: Det jødiske kvarter: Jodenbreestraat 4. // Priser (i 2024): voksne € 19,50, studerende € 10, børn € 6. Åbent fra kl. 10-18. Audiotur. Det tager ca. en time at se det hele.

Meget kort historie

Rembrandt er født i Leiden. Familien flyttede til Jodenbreestraat 4 i 1639. Rembrandt er på det tidspunkt en berømt maler i Amsterdam og alle vil portrætteres af ham. Han er 33 år, gift med Saskia, de har et godt liv sammen og han er succesfuld. Men Saskia døde i 1642 og efterlod sig et spædbarn, Titus, som kun blev 26. Senere forelskede Rembrandt sig i stuepigen Hendrickje Stoffels, som han fik en datter med, Cornelia. Rembrandt brugte også mange af sine naboer, jøder og afrikanere, som modeller. Læg mærke til marmoreringen i huset, som er malet for at give indretningen et kostbart udseende.