Nieuwe Kerk

Den nye kirke var ved konstruktionen i 1351 Delfts anden sognekirke. Den blev først opført af træ, men senere nedrevet og genopbygget i sten. Tårnet, som er det næsthøjeste i Holland på 108,75 meter, stod færdigt i 1496.

I 1536 blev tårnet beskadiget ved en brand formodentlig forårsaget af lynnedslag, som lagde byen i aske. Det blev genopbygget, men blev igen svært beskadiget, da krudthuset på Paardenmarkt eksploderede. Efter et nyt lynnedslag i 1852 blev kirketårnet genopført efter tegning af den kendte arkitekt Cuypers. Der blev brugt Bentheimer sandsten, som i løbet af årene er påvirket af sur regn og nu er blevet næsten sort. Nieuwe Kerk blev restaureret i 2013, hvor taget blev fornyet og der kom varme i kirken.

Kirkens inventar er efter calvinistisk forbillede holdt i en enkel og ren stil. De oprindelige blyindfattede mosaikvinduer blev blæst ud ved eksplosionen i 1654. Disse stammer fra 1927-1936. Orglet er fra 1839.

En række prominente personer fra den nederlandske historiske er begravet i kirken. Over for den kongelige gravkælder står et smukt mausoleum, hvor Vilhelm den Tavse (1533-1584) ligger begravet. Gravmonumentet viser den afdøde med hans trofaste hund ved hans fødder. Under renoveringen i 1997 opdagede man en kiste i graven. Formentlig indeholder den Vilhelms indvolde, men den måtte ikke åbnes og er placeret tilbage igen.

Kongefamiliens traditionelle begravelsessted i Breda var på tidspunktet for Vilhelms mord i hænderne på spanierne. Derfor er han begravet her i Delft og bliver de kongelige nu begravet i den kongelige krypt. Det kongelige familiegravsted er i dag åbent for offentligheden.

Praktisk information:

Adresse: Markt, Delft, www.oudeennieuwekerkdelft.nl

Billetter til tårnet kan kun fås i Nieuwe Kerk. Pris ca. € 5.

Prisen for adgang til begge kirker er ca. € 6.