Vermeer

Johannes Vermeer blev født i Delft i 1632 og levede her hele sit liv. Han var en meget talentfuld kunstmaler, som var specialiseret i interiørscener fra middelklassens liv. Kompositionen er fast og enkel. Lyset er tillagt en værdi, som indtil da var ukendt. Det falder blødt ind fra venstre, således at person og interiør lyser op i et blødt skær, som står i kontrast til det ellers mørke maleri.

Kun 35 malerier kan med sikkerhed tilskrives Johannes Vermeer. Den mest berømte er Pigen med perleørering (Mauritshuis, Haag).

I april 1653 giftede Johannes Reijniersz. Vermeer sig med Catherina Bolnes, en rig katolsk kvinne, hvorefter han konverterede sig fra kalvinismen til den katolske kirke, sandsynligvis efter sin svigermors ønske. De flyttede ind hos hende og fik 14 børn.

Vermeer var en respekteret maler i sin hjemby Delft, men hans berømmelse bredte sig ikke fordi en lokal mæcen købte næsten alle hans værker. Hans familiære forpligtelser med de mange børn tog nok en del af hans tid, ligesom arbejdet som kunsthandler og driften af familiens virksomheder. Herudover var han formand for kunstgildet.

Vermeer ligger begravet i den protestantiske Gamle Kirke, hvor hans gravsted kan besøges. Han døde i 1675.

Besøg Vermeer Centret i Delft, Voldersgracht 21.