Delft centrum

Det historiske bybillede er præget af et stort antal monumentale bygninger, kanaler og typiske broer. Helt centralt ligger Markt, et stort åbent torv der omkranses af huse med smukke facader, og Nieuwe Kerk i den ene ende og rådhuset i den anden. Man behøver ikke at kede sig her, for der er altid liv på gaden. Det er det perfekte sted til at væde ganen eller nyde en menu på et af de mange fortovscaféer. Markt var Hollands største torv, et tegn på at byen allerede i den hollandske guldalder havde en blomstrende handel. På Markt 17 finder du Stadsboterhuis, hvor der var en livlig handel med smør, en vigtigt eksportvare. På Markt 11 står Stadswaag, hvor alle varer tungere end ti pund skulle vejes.

Statuen på Markt skal forestille Hugo de Groot, en jurist som bl.a. lagde grundlaget for folkeretten.

Rådhuset blev i 1620 tegnet af byarkitekten De Keyser, som var en af tidens bedste arkitekter. Den næsten symmetriske bygning i renæssancestil blev bygget omkring tårnet De Steen, som stammer fra 1200-tallet og var et byfængsel. Tårnet kan kun besøges efter aftale.

Delft betyder “at grave”. Kanalerne i Delft udgør en del af den oprindelige byplan. De var et forsvarsværk og samtidig kunne man transportere varer og folk over dem. Det sker stadig, blandt andet med vandtaxa. Den ældste kanal hedder Oude Delft og blev gravet for over 750 år siden. Tag på bådtur og oplev Delft fra kanalerne. Du kan booke hos https://www.canalhopperdelft.nl, Hooikade 13 (Bacinol 2). En guidet tur giver dig et godt indblik i selve centrum og byens historie og kultur.

Vil du tilbage i tiden og opleve en typisk butik fra 1930, så må du besøge Winkeltje Kouwenhoven, som ligger på Sint Agathaplein. Du træder ind i en autentisk butik med et interiør fra mormors tid, som sælger gammeldagse og nostalgiske produkter. Kom ind og smag fortidens hollandsk slik (lakrids, lakridsrod og forvandlingskugler). I 1867 solgte man ikke kun slik, men også glas, kul og maling. I 1985 overtog Prinsenhof butikken. Adresse: Sint Agathaplein 3a, åbent ti-sø kl. 13-17.

Verdens mindste museum siges også at ligge i Delft. Den giver kun adgang til 1 person ad gangen. Træd ind i denne telefonboks og se dig omkring. Udstillingen skifter hver måned. Adresse: Oude Delft 140, åbent ti-sø kl. 10-17.30.