Marken

Den hele vestlige del af Holland ligger under havets overflade, og det gør Marken også. Marken er en idyllisk landsby nordvest for Amsterdam med karakteristiske grønne og sorte huse, der op til flere gange måtte kæmpe mod havet. Men det var forbi da dæmningen Afsluitdijk blev færdig i 1933 og indsøen Zuiderzee blev IJsselmeer.

Rundt omkring i byen står der skilte med billeder fra oversvømmelsen i 1916, der kostede 32 mennesker livet.

Det mest spændende ved mit besøg til Marken var de små stræder. Husene i Buurt I, II og III står klods op ad hinanden, og det er et virvar af gyder, hvor man næsten kan fare vild.

Tag ind og besøg træskofabrikken ved P-pladsen og Marker Museum (Kerkbuurt 44, lukket i vinterhalvåret), der udstiller klædedragter og andre genstande, som blev brugt her i tidligere tider.

Spisestederne finder du på havnen. Der er 1 B&B på halvøen og gæsterne får serveret morgenmad i De Verkeerde Wereld, hvor indretningen kendetegner sig ved typiske genstande fra Marken.

Marken har længe været en ø, indtil det i 1957 blev bygget en forbindelse til fastlandet. De ældre bebyggelser i landet har næsten overalt et præg, som afspejler lokale naturforhold. Gårde og små landsbyer i de laveste egne ligger på kunstige forhøjninger (werven) og nogle er endda bygget på pæle.

Hvis du stadig har tid og lyst, kan du vælge at gå til fyrtårnet Het Paard van Marken (fra 1839), som ligger 2,7 km fra parkeringspladsen ved byen. Ikke tilgængelig med bil! En flot vandretur gennem et typisk hollandsk landskab, hvor du kommer forbi Wittewerf og Rozewerf og kan høre fuglene kvidre og se køer på nært hold. Der går 3 stier derud.

Det er bedst at besøge Marken tidligt om morgenen, for så er der stadig plads på byens eneste parkeringsplads med plads til ca. 150 biler, som ikke kan undgås overfor supermarkedet. Et besøg til byen kan let tage op til 1,5 time og så bagefter fyrtåret: Jeg anbefaler et P-dagsbillet, som koster ca. € 12.

En anden sjov oplevelse er at tage færgen fra Marken til Volendam!