Krigsfængsel Oranjehotel

Oranjehotel, som allerede blev kaldt sådan under krigen, var ikke noget hotel, men et fængsel indtil 2009. Nu er der en fast udstilling, der fortæller om livet i fængslet og systemet, besætningstiden, modstandsbevægelsen og følgerne for familielivet. De indsattes historier illustreres ved hjælp af videoer, dokumenter, billeder, interviews og personlige genstande, som fx tegninger, spil og dagbøger.

Over 25.000 mennesker var indespærret her mellem 1940 og 1945 før de blev afhørt eller dømt for handlinger, som den tyske besætter mente var overtrædelser. Modstandsfolk, kommunister, jøder og sortbørsfolk. Over 250 af dem blev skudt i klitterne på Waalsdorpervlakte i nærheden.

Der vises, hvor skrøbelig friheden er, og hvilke valg folk træffer, når lovløshed, undertrykkelse og forfølgelse kontrollerer samfundet. I Oranjehotellet hører og læser du imponerende historier om uretfærdighed, angst og usikkerhed. Men også om håb, solidaritet og troen på frihed. Engelsk/hollandsk.

Adresse: Van Alkemadelaan 1258 (hjørne Stevinstraat), Haag / Scheveningen.

Åbent: ti-sø kl. 11-17. Gratis audiotur. Pris: € 12,50 (voksne), børn € 7 (2023), minimumsalder 8 år. Parkering: Parkingsgarage Strand (Zwolsestrand 426).