Keukenhof

Keukenhof Holland Lisse, åbent 21. marts – 12. maj 2024.

Keukenhof er en berømt blomsterpark med mindst 7 millioner blomsterløg, der hvert år bliver plantet fordelt over 32 hektar. Gå på opdagelse med det udleverede kort over parken og udforsk området på egen hånd. Der er høje bøgetræer, velholdte stier og plæner, fredfyldte damme og bække, og blomster, masser af forskellige blomster. Der er også inspirationshaver, en kornmølle og masser af skulpturer lavet af 25 kunstnere og fra et samarbejde med Kröller-Muller museet.

Keukenhof er primært udstillingsvindue for den hollandske blomsterdyrkningssektor. Her præsenterer 500 forskellige producenter deres blomsterudvalg, og eventuelle købere kan se udvalget og bestille blomsterløg. Ud over den udendørs blomsterpragt er der indendørsudstillinger med snit- og potteblomster. Juliana Pavillion huser Tulpomania-udstillingen, som fortæller historien om tulipanernes fremkomst her i landet, og hvorfor den blev så betydningsfuld. Her kan du opleve tulipanens utrolige kulturelle og økonomiske indflydelse fra blomstens guldalder til i dag.

Spis og drik – Bliver du sulten, så er der plads nok til at nyde din medbragte madpakke, eller kan du købe en forfriskning og spise i et af restauranterne med hver deres eget tema. Prøv ’poffertjes’, den hollandske variant på æbleskiver, eller få noget fra det italienske eller asiatiske køkken. Der er også flere kiosker, hvor du kan få jordbær, rå sild eller hotdogs.

Børn – Børnene behøver heller ikke at kede sig. Der er en legeplads til de helt små, en labyrint, en blomstersti og en lille dyrepark, hvor børnene kan klappe geder og kaniner og se de flotteste fugle.

Bådtur – Keukenhof har sine egne tulipanmarker omgivet af et kanalsystem. Her kan man blive sejlet rundt om markerne besøge på guidede bådture. En el-båd, ‘fluisterboot’, tager dig med på en farverig tur, hvor du kan studere tulipanerne på nærmere hold, og høre om tulipandyrkning. Turen varer 45 minutter, og billetter kan bestilles ved møllen i Keukenhof. Pris: ca. € 10 for voksne, børn til 11 år € 5.

Historie – Keukenhof er anlagt på et jagtareal fra det 15. århundrede, hvor grevinde Jacoba van Beieren havde en frugt- og grøntsagshave der forsynede køkkenet i slot Teylingen. Siden har skiftende ejere haft grunden i besiddelse. Keukenhof Slot blev bygget i 1641 og blev udvidet til 238 hektar. I 1857 blev haven designet på ny i den engelske landskabsstil, som stadig udgør grundlaget for Keukenhof. Slottet fik dets tårne ca. 1860. Lige efter Anden Verdenskrig fik nogle førende blomsterdyrkere og eksportører den ide, at lave en blomsterudstilling, hvor avlere fra alle lande kunne vise deres forårsblomstrende løg. Hensigten var selvfølgelig at fremme eksporten af blomster og blomsterløg. Parken åbnede sine porte til offentligheden i 1950. Keukenhof Slot er en prominent bygning, som ikke er en del af Keukenhof. Slottet kan besøges året rundt, og er bestemt også et besøg værd!

Praktisk information:

Parkanlægget er åben fra kl. 8.00 – 19.30, men prøv at være der tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen. Sådan undgår du de travle tider. Du kan roligt regne med et par timer inde i parken.

Parkering på græsmarkerne i nærheden. Du bliver vejledt af trafikbetjente. Pris: 8 euro. Adgang: € 19,50.

Bus: Du kan besøge parken direkte fra lufthavnen Schiphol og Leiden station, hvor der dagligt kører busser til og fra Keukenhof.

En kørestol skal reserveres en dag i forvejen, hvis du ikke selv har en med.

Adresse: Stationsweg 166A, Lisse, 35 km sydvest for Amsterdam