Markthal

Markthal Rotterdam, Ds. Jan Scharpstraat 298

Markthal er det første overdækkede marked i Holland, som blev åbnet i 2014, og tiltrækker 6 millioner besøgende om året. Kombinationen af lejlighederne, der spænder over et madmarked, et supermarked og en underjordisk parkering er unik i verden. Dens farverige interiør og form gør Markthal til et unikt skuespil.

Der er 96 boder med friske produkter, 15 madboder og 8 restauranter. Her kan du nyde street food fra hvert et verdenshjørne. Delikatesser, brød, dejlige oste, friske fisk og fjerkræ, urter, nødder og endda blomster og planter. Der kan betales med kort i alle madboder og barer. Der er også et supermarked, en vinforretning og materialist m.m. Tirsdag og lørdag vil oplevelsen af marked være endnu mere komplet, da der også er friluftsmarked udenfor.

Arkitektur

Tilbage i 2004 vandt arkitekturstudio MVRDV og Provast en konkurrence for design og opførelse af en markedshal. Og på grundlag af de strengere europæiske regler for friluftssalg af fersk og kølet mad, som i fremtiden ikke vil være tilladt, og deres erfaring med markedshaller i det sydlige Europa, kom de frem til en meget offentlig og åben bygning med god tilgængelighed. Det skulle blive en vigtig impuls i udviklingen af Laurens-kvarteret.

Bygningen skulle kunne tiltrække folk og samtidig også lukkes grundet vejrforholdene. Af denne grund blev der valgt en gennemsigtige kabelnet-facade.

Bygningens ydre er opført i grå natursten, og gør at blikket tiltrækkes af indretningens frodige farver og former.

Den hesteskoformede bue er 120 meter lang, 70 meter bred og 40 meter høj. Den består af i alt 228 lejligheder. Hver bolig har en udvendig terrasse over hele bredden af lejligheden, og de 24 penthouses på øverste etage har en stor tagterrasse.

Bæredygtighed

Markthal modtog et BREEAM Very Good-certifikat. Bygningen bruger fjernvarme og har et termisk opbevaringssystem under bygningen. De forskellige funktioner i bygningen kan udveksle kulde og varme. Selve hallen har et ekstremt lavt energiforbrug. Den er naturligt ventileret lige bag glasfacaden, hvor luften stiger op og forlader bygningen gennem ventilationsåbninger i taget. Kombinationen af indkøbscenter, markedshal, parkering og boliger gør installationsteknologien mere effektiv. Et smart sanitetssystem er designet til at spare vand.

Praktisk information

Åbningstider: ma-to + lø kl. 10-20, fr kl. 10-21, sø kl. 12-18.

Parkering: Hvis du kommer i bil er der rig mulighed for at finde parkeringspladser under Markthal mod betaling. Parking Markthal har åbent døgnet rundt. Der er gratis cykelparkering i den offentlige cykelparkering ved Rotterdam Blaak station.

Afstand til: Kubuswoningen (Terninghusene, 200 m), Oude Haven (300 m) Skt. Laurenskirken (340 m)