Leiden

Leiden er en fredelig, charmerende by, der minder lidt om Delft og Haarlem. Det er Hollands ældste universitetsby med kanaler, gamle byporte, shoppegader og hyggelige caféer. Karakteristisk for Leiden er de mange digte på gavlene, de 35 gårdhaver/baggårde (hofjes) og det imponerende udbud af museer. Universitetet sætter sit præg på byen, og de mange studerende skaber liv og hygge i bybilledet. Så snart solen skinner er der liv langs med kanalerne og på de mange udendørs caféer. Og det har nok ikke ændret sig siden Rembrandt boede her.

Leidens historiske bymidte er ikke større end man kan gå rundt her og se ‘det hele’ på en dag.

Seværdigheder i Leiden

Shopping i Leiden

Historie

Vi ved, at romerne holdt til her i deres hærlejr Matilo, hvor floderne løb sammen. Rhinen var grænsen til romerriget. Navnet Leithon blev først nævnt i 860, og Leiden fik byrettigheder i 1266 og udviklede sig til en af de større byer i Holland på grund af tekstilindustrien.

I 1574 var byen besat af spanierne, og året efter fik Leiden dets universitet. I de efterfølgende 45 år voksede byen fra 15 tusind indbyggere til 45 tusind. Leiden var efter Amsterdam den største by i Nederlandene, og grundet befolkningsvæksten blev der gravet nye kanaler og bygget flere huse i centrum. I 1670 boede her ca. 70 tusind borgere.

Leiden blomstrede virkeligt i 1600-tallet. Uldindustrien fik nye impulser da flygtninge fra de sydlige dele af landet kom hertil. Nogle var flyttet til England grundet deres kalvinistiske trosretning, men kom tilbage. De havde erfaring med tekstilarbejde og medbragte nye teknikker, kapital og arbejde. Andre kom fra det område vi nu kalder for Belgien og Frankrig, og senere kom der også tyskere til Leiden. Byporte blev bygget, byen udvidede sig og tekstilindustrien florerede. Det var i denne periode pilgrimsfædrene kom fra England og drog til Amerika.

I 1700-tallet dykkede antallet af borgere i Leiden helt ned til 27.000.

I 1807 eksploderede et krudtskib med 37 tons krudt i centrum, og 150 mistede deres liv. Stedet blev indrettet som park: Van der Werfpark. Der er stadig en mindeplade ved kajen overfor, hvor skibet havde ligget. Om sommeren er parken et dejligt sted at holde en picnic.  

I 1842 blev der anlagt en jernbane til Haarlem, der var en vigtig impuls for industrien. Den sidste store koleraepidemi i 1868 resulterede i oprettelsen af det akademiske sygehus, som nu hedder LUMC.

Ja, og så er der den frygtelige historie om Goeie Mie, gode Mie, som blev anholdt i 1883, fordi hun havde forgiftet mindst 102 personer i Leiden, hvor 27 af dem døde. Det gjorde hun for at opkræve forsikringssummen. Hun købte arsen i forskellige apoteker og blandede det med hvid kalk, som hun gav sine ofre.