Rembrandt

Rembrandt van Rijn blev født i Leiden den 15. juli 1606. Hans far ejede en mølle i udkanten af byen. Fødestedet og kvarteret er revet ned, men der er stadig en mindeplade og en statue i Weddesteeg.

Rembrandt gik i den latinske skole (adresse: Lokhorststraat 16), hvor grundlaget blev lagt til sin videre karriere som maler. Disse latinske skoler var en form for videregående undervisning i 16-tallet, ligesom universiteterne. Rembrandt gik i skole her fra 1616 til 1620. Al undervisning foregik i latin, og der blev talt latin indbyrdes. Han fik også tegneundervisning hos Henricus Rieverlinck, hans første tegnelærer.

Rembrandt var i lære hos Jacob van Swangenburgh (adresse: Langebrug 89) fra 1621 til 1623. Huset er nu forvandlet om til Young Rembrandt Studio, hvor du gratis kan komme ind og se en 7-minutters film om den unge Rembrandt og nøglefigurerne i hans liv. Studioet har åbnet ti-sø kl. 12-17.

I denne periode var der mange malere, der boede i Leiden og senere blev kendte, herunder Jan Lievens og Jan Steen. Du finder nogle af deres malerier i museum Lakenhal i Leiden.

Da Rembrandt var 18 år forlod han Leiden for Amsterdam, men ikke længe efter kom han tilbage igen for at åbne sit eget atelier her. En af hans elever var Gerrit Dou, som også blev en kendt maler. Rembrandt udviklede sin egen stil og blev en eftertragtet maler. I 1631 flyttede han så igen til hovedstaden, hvor han virkede som portrætmaler, og fik sine første store opgaver, bl.a. af Nicolaes Tulp. Han giftede sig med Saskia van Uylenburgh, som han fik fire børn med, men hvoraf kun Titus overlevede. Konen døde i 1642.

Rembrandt forelskede sig i husholdersken Hendrickje Stoffels, som man antager at have stået model for flere af hans malerier. Han fik en stor gæld, hvilket tvang ham til at sælge hus og ejendele. Og efter nogle år døde hans søn og Hendrickje af pesten, og Rembrandt selv døde i 1669 og efterlod sig én datter Cornelia. Han blev begravet i Westerkerk i Amsterdam.


Rembrandt tegnede to portrætter af en jysk pige Elsje Christiaens, på dansk sandsynligvis Else Christensdatter, der blev henrettet for at have dræbt sin værtinde i Amsterdam. Elsje var kommet fra Jylland til Amsterdam for at søge arbejde som køkkenpige, men da hun efter to uger ikke havde fået en plads og ikke kunne betale sit værelse ved Damrak, greb værtinden en kost og truede med at tage Elsjes få ejendele. Elsje greb en økse og slog værtinden, der faldt ned i kælderen og døde. Elsje flygtede og sprang i Damrak, men den tilløbende mængde fik hende op igen. Byens magistrat dømte hende til døden, og hun blev henrettet ved kvælning på Dam. Hendes lig blev hængt op i Volewijk på IJs nordlige bred. Øksen hang ved siden af hendes hoved. Den 57-årige Rembrandt lod sig ro over til Volewijk for at tegne hende. (Kilde: Wikipedia)