Amersfoort

Amersfoort er udkåret til Årets by i Europa (november 2023). Byen har 160.000 indbyggere og ligger meget centralt. I det 15. århundrede markerede byens kirke det geografiske centrum af Nederlandene (officielt dækker betegnelsen Holland kun over de vestlige provinser), men efterhånden har grænserne jo forandret sig.

Amersfoort vil ikke skuffe dig. Byen er charmerende på grund af sin historiske arv, smukke arkitektur, maleriske beliggenhed, venlige atmosfære og imødekommende beboere. Den gamle bydel er velbevaret med brostensbelagte gader, gamle byporte og smukke bygninger, der giver byen en autentisk middelalderlig atmosfære. Du vil blive overrasket over de idylliske gader og den hyggelige atmosfære. Byen er kompakt og kan let udforskes til fods eller på cykel.

Oplevelser og seværdigheder i Amersfoort:

I centrum finder du det gotiske kirketårn Onze Lieve Vrouwe Toren, der måler 98 meter. Tårnet stammer fra det 15. århundrede og blev oprindeligt bygget takket være de penge byen modtog fra de tusindvis af pilgrimme, der valfartede hertil for over 500 år siden for at opleve et mirakel, der havde fundet sted i byen. Tårnet er det eneste, der står tilbage efter en krudteksplosion i 1787. I turistkontoret VVV kan du købe billetter, så du kan komme op i tårnet og nyde udsigten. Der er et klokkespil med 35 klokker, som betjenes af lærere og elever ved Amersfoorts klokkenistuddannelse, der slår og tramper på spillebordets pedaler og tangenter.

Amersfoort Groot Tinnenburg

Mondriaanhuis. Dette museum er dedikeret til den berømte hollandske maler Piet Mondriaan, der blev født i Amersfoort. Museet giver dig mulighed for at udforske kunstnerens liv og værker og har en omfattende samling af hans malerier. Adresse: Kortegracht 11. Ti-sø kl. 10-17. Pris: voksne € 13, børn € 8 (2023).

I Amersfoorts gamle bydel finder du 3 smukke porte, som en gang var bygget ind i den gamle bymur, lige som Plompetoren, som var et fængsel. Den største er Koppelpoort, en dobbelt byport (land- og vandport) fra 1425. De andre to hedder Monnikendam og Kamperbinnenpoort. Men kan også se flere rester fra andre porte. Efter at en runde bymur havde mistet sin funktion blev den brugt til at bygge huse mod. Gaden hedder Muurhuizen og er en af de smukkeste i byen.

Waterlijn, tag på rundfart og opdag Amersfoort fra vandet. April til og med oktober. Adresse: Krommestraat 3. www.amersfoort-rondvaarten.nl/english/

Museum Flehite, kunst og kulturhistorisk museum i Amersfoort. Adresse: Westsingel 50. Ti-sø kl. 10-17. Pris: voksne € 13 (2023).

Kunsthal KAdE, skiftende udstillinger af moderne kunst, billedkultur, arkitektur og design. Adresse: Eemplein 77. Ti-sø kl. 10-17. Pris: voksne € 13 (2023).

Musiom Art, kunstmuseum. Adresse: Stadsring 137. Fre-sø kl. 12-17. Pris: voksne € 8 (2023).

Zoo DierenPark Amersfoort. Et godt sted at besøge vest for Amersfoort, hvis du rejser med familien. Parken har en bred vifte af dyr og tilbyder interaktive oplevelser som fugleshows og klatreparker for børn. Adresse: Barchman Wuytierslaan 224. Fre-sø kl. 12-17. Pris: voksne og børn over 13: € 27, børn 3-12: € 24,50 (2023), parkering € 9,50.