Haarlem

Haarlem, som også bliver kaldt Lille Amsterdam, ligger kun omkring 20 minutters togkørsel fra Amsterdam, så det er også en god base, hvis du planlægger at besøge hovedstaden. Byen har en rig historie, og centrum er fyldt med smukke historiske bygninger, kirker og kanaler. Gå en tur gennem byen for at beundre den velbevarede arkitektur og den hyggelige atmosfære. Du kan sagtens tilbringe et par dage her, især hvis du er interesseret i kultur og museer, og ønsker at besøge en typisk hollandsk by.

Seværdigheder i Haarlem

Museer og kirker / indendørs

Frans Hals museum (malerier) / Teylers museum (kunst) / Corrie ten Boomhuis (adresse “under jorden”) / Het Dolhuys (stigmatisering) / Huis Barnaart (herrehus) / Bavo-kirken og Bavo-domkirken.

Jopenkerk (bryggeri/café)

Mere aktivt / udendørs

Gårdhaver (hofjes) / De Adriaan-mølle / De Waag / De Hallen

Den indre by:

Grote Markt / Rådhuset: Oprindeligt var rådhuset grevens jagtslot. Det blev bygget i 1250 og greven holdt en hjortedag her hvert år. Eliten blev inviteret til at jage på hjorte og efterfølgende var der fest på slottet. Hjortedagen ændrede efterhånden til en hjertedag, som fejres 3. mandag i august. Rådhusets facade er designet af den Haarlemske byarkitekt Lieven de Key fra Ghent omkring 1597. Statuen på Grote Markt skal forestille Laurens Jansz. Coster, ’Lautje’, som ifølge alle beboere i Haarlem er opfinderen af bogtrykkerkunsten.

Shopping: gaderne Warmoes, Zijl, Koning, Ane, Schagchel, Gier, Kleine Houtstraat.

Queens High Tea hvis du får lyst til en god kop té med et stykke kage til. Flot engelsk indretning. Adresse: Kruisstraat 31. www.queenstearoom.nl

IJssalon Garronne er en isbutik fra 1949, som er kendt for at tilbyde et bredt udvalg af is og desserter, herunder håndlavet is, crepes, vafler, og andre lækkerier. Iscaféen er kendt for sin høje kvalitet og lækre smagsvarianter af is. Adresse: Grote Houtstraat 179.

Drogisterij A.J. van der Pigge er et apotek med samme interiør som ved oprettelsen i 1849. Der er bygget andre huse omkring fordi ejeren nægtede at sælge ejendommen til V&D i 1920’erne. De sælger stadig naturmedicin, krydderier, supplementer, m.m. Adresse: Gierstraat 3 – kl. 09.30-18.00, lukket søndag. www.vanderpigge.nl/over-ons/historie

Fotogaleri De Gang. Permanent fotoudstilling ved indgangen til Mennonitkirken. Kombiner shopping med et besøg her, og bliv overrasket over beliggenheden og gå på opdagelse i butikken eller få en drink eller frokost ved naboen. Adresse: Grote Houtstraat 43. Åbent sø/ma kl. 12-17, ti/lø kl. 10-17. www.fotogaleriedegang.nl

Amsterdamse Poort er en historisk byport med en gotisk arkitektur fra 1486, og er del af byens gamle bymur med 14 porte. Porten tjente tidligere som en del af byens forsvarsværk og havde til formål at beskytte Haarlem mod angreb udefra. Porten fungerer ikke længere som en aktiv byport, men er en vigtig del af byens historie og arkitektoniske arv.

Stationen i Haarlem. Sporet mellem Haarlem og Amsterdam er den første togforbindelse i Holland, og det skulle selvfølgelig markeres med en flot bygning. Stationen blev bygget i 1839 og erstattet af en ny bygning i 1906. Den indeholder mange særlige detaljer og er virkelig et besøg værd. Fra stationen kan du nemt nå centrum af Haarlem til fods.