Sonnenborgh

Kan du lide astronomi, så må du se Sonnenborgh! Her kommer universet meget tæt på. I museet og observatoriet kan du lave en rumrejse med en tablet som din guide, og få svar på spørgsmål om, hvor hurtigt vi rejser gennem universet, om vi er lavet af stjernestøv, og hvordan en teleskop fungerer. Løs solens gåder, forsvind i et sort hul, byg din egen satellit.

I meridian-salen finder du ud af, hvordan man vidste hvad tiden var, før der fandtes ure. I sol-laboratoriet undersøgte man solen med en solspektograf med en 7 meter lang teleskop og en 12 meter lang spektroskop omkring år 1930.

Historie

Sonnenborgh var oprindeligt en af de fire bastioner, som blev bygget i 1500-tallet til forsvar mod mobile kanoner, et nyt våben dengang. I 1851 blev der bygget et observatorium oven på bygningen efter en idé af fysikeren Buys Ballot, og et par år senere flyttede det hollandske meteorologiske institut hertil. Ved udgravningerne for ikke så længe siden fandt man rester fra en hortus medicus – en have til botanisk og medicinsk brug inden for undervisning – og et kemisk laboratorium fra omkring 1700, et af de første i verden.

Praktisk information

Åbent: ti-fr kl. 11-17, sø kl. 13-17.

Pris i 2020: voksne € 8,50, børn 4-17 € 5.

Adresse: Zonnenburg 2. Afstand til: Domkirken 900 m, Spoorwegmuseum 600 m