Gamle byslotte

I førmiddelalderen lod patriciere og adelige opføre modstandsdygtige huse af sten, som også blev kaldt byslotte. Oudaen (Oudegracht 99) er et af dem, der har bevaret sit middelalderlige præg. Fra 1758 til 1965 blev det brugt som plejehjem for ældre, hvilket stadig kan ses over indgangen i form af en gammel mand og kvinde. Herefter husede en studenterforening her og i 1986 blev bygningen bygget om til restaurant/café.

Drakenburg (Oudegracht 114) har været i besiddelse af Drakenburg-ridderne. Muligvis er den tilbyggede hovedbygning  opstået i starten af 1300-tallet, og siden er der gennemført en del ændringer og renovationer. Hovedbygningens facade kollapsede under stormen i 1674. Bygningen blev sidst renoveret i 1964.

Fresenburch (Oudegracht 113) har en rig historie. Det blev bygget i ca. 1275 på opfordring af patricierfamilien Frese. Ved belejringen af Vredenburg omkring 1577 skete der beskydninger fra byslottet, og hele bagfacaden blev ødelagt under striden. Facaden blev fuldstændig ændret ved renovationen i 1858. Sidste århundrede husede Freesenburch en bank, en kinesisk fastfoodrestaurant og musikforretning, og nu fungerer den som tøjbutik. Prøv at finde de oprindelige byggedele, og kigge på konsollerne under lygtepælene med middelalderens facader. Bygningen ved siden af, Klein Freesenburch, hørte til hovedbygningen og blev brugt som ejernes bolig indtil 1569.

Kun de nederste dele er bevaret af Rodenburg (Oudegracht 218). Der blev bygget lige efter introduktionen af mursten til Holland og er dermed et af de første murstenshuse opført i Holland.

Lofen (Vismarkt 18)